Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

5 Γειτονιές της Αθήνας που σε γεμίζουν εικόνες



Η Αθήνα αποτελεί την πόλη που λατρεύουν οι ταξιδιώτες ανά τον κόσμο αλλά σνομπάρουν λιγάκι οι κάτοικοί της. Λιγάκι, γιατί αυτή η μαγική πόλη δεν σε αφήνει να την αγνοήσεις. Μπορεί να έχει θόρυβο, ίσως κατά κάποιους υπερβολική φασαρία, ακαταστασία και ασυνέπεια όμως η τεράστια ιστορία αυτού του τόπου διαγράφεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε παγκάκι. Και όταν μιλάμε για ιστορία δεν εννοούμε μόνο τις παρά πολύ σπουδαίες προσωπικότητες, θεωρίες και αρχές που "γέννησε"  ο τόπος αυτός αλλά και τα γέλια που ακούγονται δυνατά τριγύρω, τους έρωτες που βιώνται στο ζενίθ, τη διασκέδαση που αρχίζει και δε τελειώνει και προπαντός την ευκολία που έχουν οι κάτοικοι της Αθήνας ακόμη και σήμερα σε αυτή την εποχή,να αγαπούν και να φροντίζουν. Η Signature Travel αποφάσισε να σας κάνει ένα φθινοπωρινό δώρο, βάζοντας λίγο χρώμα σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που δεν ξέρατε, ήδη γνωρίζατε ή θα θέλατε να επισκεφθείτε.




1. Πλάκα
Η Πλάκα είναι μια από τις πιο γνωστές - εάν όχι η πιο γνωστή- συνοικίες στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και συνορεύει νότια με τη συνοικία Μακρυγιάννη, ανατολικά με την περιοχή των Στύλων του Ολυμπίου Διός και του Ζαππείου, βόρεια με το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και δυτικά με το Μοναστηράκι. Είναι η πρώτη γειτονιά που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για τουρίστες, - όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της μέρας- γραφικά σοκάκια, χρωματιστά νεοκλασικά, φούξια μπουκαμβίλιες, πολύχρωμα γκράφιτι στους τοίχους, σκιερές πλατειούλες, πλανώδιους πωλητές, μουσική, cafe και πολύ κόσμο. Όλος αυτός λοιπόν ο συνδυασμός, είναι αναμφισβήτητο ότι δημιουργεί μια μοναδικής ομορφιάς γειτονιά που μας φτιάχνει τη διάθεση ακόμα και τις μέρες που ο κόσμος μοιάζει να καταρρέει.

2.Λόφος του Στρέφη  
 Ίσως να αποτελεί έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς λόφους της πόλης και ακριβώς γι’ αυτό, είναι και ένας από τους ωραιότερους. Η εικόνα λοιπόν απαρτίζεται από: την απίστευτη θέα, το πολύ πράσινο -που τόσο μας λείπει καθημερινά- , τα πολλά μονοπάτια που αποτελούνται από χώμα -το οποίο πια αποτελεί είδος προς εξαφάνιση- αφού το μόνο χώμα που μπορούμε να δούμε, να μυρίσουμε, να αγγίξουμε είναι αυτό στις γλάστρες, και ένα… εξωστρεφές στέκι που σερβίρει ουζομεζέδες στη λιακάδα. Αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στον τελευταίο βράχο στην κορυφή του λόφου, στην οποία καταλήγει το μονοπάτι που ξεκινά πάνω από το γήπεδο του μπάσκετ. Η θέα εκτείνεται από θάλασσα μέχρι Λυκαβηττό, ξεκινάς με τα δέντρα, μετά τα σπίτια, ύστερα τα δέντρα και ο γυμνός λόφος.
 
3. Πετράλωνα
Γνωστή και ως «Συνοικία το Όνειρο», τα Πετράλωνα με τα χαμηλά τους σπιτάκια, τα γεμάτα λουλούδια μπαλκόνια, την αίσθηση γειτονιάς της παλιάς Αθήνας που αποπνέει σε κάθε της σημείο, τα ταβερνάκια της με τα τραπέζια στα πεζοδρόμια και τις αυλές τους. Περπατώντας σε αυτή τη γειτονιά νιώθεις ξαφνικά ότι δεν ζεις στο 2016 αλλά πολλά χρόνια πίσω. Προτείνουμε να περπατήσετε  στη συνοικία με τα πέτρινα σπίτια, μεταξύ περιφερειακού και Τρώων, κάπου εκεί είναι ένα υπέροχο θερινό σινεμά το Ζέφυρος που αξίζει πολύ τον κόπο. Εκτός αυτού, όμως, αυτό το συγκεκριμένο μέρος στα Πετράλωνα είναι ένα κανονικότατο «χωριό» μέσα στο κέντρο της πόλης. Πέτρινα διώροφα σπίτια, αυλές, σκύλοι, γάτες, γιασεμιά, σοκάκια και ησυχία. Δεν ακούς τίποτα, αλλά βλέπεις τις αμυγδαλιές. 
4.Το Μετς
 
Αυτή η γειτονιά έχει χρώμα, χρωματιστά νεοκλασικά σε μικρούς πεζόδρομους, πέτρινα σκαλάκια και νεραντζιές, ένα καταπράσινο πάρκο στην κορυφή του λόφου, και ένα μυστικό τζαζ στέκι. Από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία έχεις μαγευτική θέα στην Ακρόπολη, στην άλλη πλευρά της, τη λιγότερο γνωστή και διαφημισμένη. Εάν την διασχίσεις πεζός -που μόνο έτσι μαθαίνεις πραγματικά έναν τόπο- το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι τα παγκάκια. Είναι παρά πολλά και είναι διάσπαρτα παντού, σε κάθε μικρό πεζόδρομο, κάτω από στολισμένα με χάρτινα αστεράκια κλαδιά νεραντζιών, έξω από εισόδους σπιτιών, κάτω από τα σκαλάκια που διευκολύνουν το βήμα στις ανηφορες και στις κατηφόρες.
  
5.Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Αποτελεί έναν πολύ γνωστό πεζόδρομο των Αθηνών, που «αγκαλιάζει» το λόφο της Ακρόπολης στα πιο πράσινα σημεία του, εκεί όπου ξεκινούν τα σκαλάκια που ανηφορίζουν προς το Ηρώδειο. Είναι ένας από τους πιο γαλήνιους πεζόδρομους της Αθήνας, ιδανικός για ατελείωτες βόλτες λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Τα πανέμορφα νεοκλασσικά κτίρια σε συνδυασμό με την αίγλη του βράχου της Ακρόπολης κάνουν αυτόν τον περίπατο μια ξεχωριστή εμπειρία. Μη ξεχάσετε να σταθείτε στα σκαλάκια που ανηφορίζουν προς το Ηρώδειο είναι το ιδανικό σημείο για να καθίσετε κάτω από τα δέντρα και να χαζεύετε τον κόσμο.